keskiviikko 26. joulukuuta 2012

pikku tonttu


Meillä oli kerrassaan ihana joululoma. Enkä muista, koska olisi jouluna ollut näin kaunis maisema! Pikkuinenkin nautti reissusta kovasti.

We had a lovely Christmas holiday. We all enjoyed it so much! And look at the view, so beautiful!

jääpallo


Kokeilin mummilassa yhtä juttua, jota olen miettinyt pitkään. Mietin, saisinko tehtyä pyöreitä muotoja jäästä. Apuna ukin lisäksi minulla oli ilmapalloja, sekä juuttilankaa. Kauniita niistä tuli, mutta kovin herkkiä; puolikkaita roikkui oksalla useampiakin.

I wanted to make some rounded shapes out of ice. I used balloons and yarn. They turned out very pretty, but they were very fragile.

maanantai 24. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 24


Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet seurata tätä Okon blogin ensimmäistä joulukalenteria! Ideoita oli moneen lähtöön ja monta jäi vielä odottamaan toteutustaan. Tänään alamme kuitenkin jo keskittymään itse asiaan, siis toisiimme ja rauhallisen joulun viettoon. Kaunista ja levollista joulunaikaa kaikille lukijoille!

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 23


Juuttinarusta saa tehtyä yksinkertaiset servettirenkaat myös letittämällä. Itse tein nyt hyvin pienimuotoisen kokeilun ja lisää näyttävyyttä saisikin, jos tuota lettiä kieputtelisi useamman kierroksen. Päälle sievä sieni, joka pysyy kiinni renkaassa omalla rautalangallaan.

lauantai 22. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 22Säilöin kauniin mainoksen ihan joulupaketointia ajatellen. Anton&Antonin mainokseen oli selvästi panostettu; paperi on paksua, kuvat kauniita ja graafinen ilme on harvinaisen kaunis. Paketeista tuli paljon mielenkiintoisempia kuin tavallisella paperilla päällystetyistä lahjoista. Ja materiaaliahan tämän lajityypin paketointiin löytyy joka lähtöön.

perjantai 21. joulukuuta 2012

loma!

No hei, nythän me pojjaat jäätiin pienelle lomalle! Ja aamulla lähdemme ajelemaan kohti mummilaa. Viimeiset lahjat laitetaan pakettiin tässä illan aikana ja ehkäpä niitä namilaatikoitakin voisi jo vähän raottaa. Koska kuulkaahan, se on nyt joulu!

PS: Lahjoin itseäni haaveilemallani kellolla. Meillähän on se George Nelsonin Sunburst keittiössä - sen ostin itselleni vuosia sitten pienellä viiveellä valmistujaislahjaksi. Tämän ostin nyt itselleni kiitoksena hyvästä työstä ison N:n palveluksessa. Se on aina hyvä muistaa kiittää vähän itseään.

iisi ja simppeli: 21


Viime hetken pikkulahjavinkki vaikkapa kynttilän kaveriksi: ison tulitikkurasian päälle liimattavaksi voi tulostaa jotain kivoja kuvia tai vaikkapa runonpätkän. Tavallisissa ruokakaupoissa myydään pitkiäkin tulitikkurasioita, joista saa näyttäviä pienellä tuunauksella. Itse valikoin viime joulupäivänä otettuja huurukuvia. Silloin ei ollut valkoinen joulu täällä etelässä.

torstai 20. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 20


Kuusimetsässä alkoi satamaan lunta. Tämä on taas sarjassamme älyttömiä lahjapakkauksia, mutta tarvitseeko sen nyt niin vakavaa ollakaan! Kuuset on leikattu pahvista, piparkakkumuottia apuna käyttäen. Toiseen kuuseen tehtiin lovi alhaalta ylöspäin ja toiseen ylhäältä alaspäin, molempiin hieman yli puolen välin. Ja osaset painettiin vaan yhteen. Vaan taitaa metsässä tuullakin, kun kuuset ovat ihan vinossa.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

kuusi kaunoinen

Kuusi haettiin sunnuntaina, ihanasta maatilapuodista. Isimies otti kuvan.

Tänä aamuna bussissa oli tunnelmaa: kuskilla oli tonttuhattu päässä ja hän oli koristellut tuulilasin jouluköynnöksellä. Bussin ikkunalla oli suklaata ja kun bussi lähti omalta pysäkiltäni liikkeelle, aloitti kuski puheen: "tonttu-kuski tässä huomenta". Kuski oli jäämässä lomalle ja halusi toivottaa kaikille hyvää joulumieltä. Ihan mahtava, jonotin lähtiessäni etuovelle, jotta pääsin toivottelemaan takaisin.

We have a tree inside! It was brought in on Sunday. The tree is from our local farm shop, a place where we frequently visit for its atmosphere and also for the great products. It was so beautiful and snowy in there.

iisi ja simppeli: 19


Sitruunaviipaleista saa kuivatettuina hienoja kuusen- ja lahjankoristeita, sekä ainesosan tuoksusekoitukseen. Nämä yksilöt on kuivatettu vuosia sitten ja ne ovat vuodesta toiseen säilyneet joulukoristelaatikossa, omassa pienessä peltipönikässään. Ehkäpä voisi tehdä jo uusia. Sitruunoiden kuivatuksessa menee aikansa - kannattaa tehdä ohutta tavaraa ja olla kärsivällinen.

tiistai 18. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 18


Servettilakka kunniaan! Sillä sai piilotettua prameilevan kultaisen rasian hieman maltillisemman sanomalehden alle. Rasian sinetöi juuttinaru, sekä kierrätysnappi. Solmua ei muuten näy missään, sen sai tehtyä hienosti napin alle piiloon.

maanantai 17. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 17Eväspusseilta näyttävät nyssäkät kunniapaikalle kuusen alle! Itse olen käyttänyt biojätepusseja lahjapusseina jo vuosien ajan. Reijät pussiin saa tehtyä nätisti tavallisella reijittimellä. Ainakin Pirkka-sarjassa on näitä melko pieniä paperisia pusseja, mutta harmillisesti niihin on viime vuosina lisätty painatus. Onneksi se on vain yhdellä puolella ja onhan se ihan pikantti lisä sinänsä, ainakin kierrätyshenkiselle lahjansaajalle. Tässä pussissa on nyt lahjansaajan kuva, niin lukutaidottomatkin näkevät, kenelle lahja kuuluu.

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

hiihtäjä


Okko sai eilen ensimmäiset suksensa ja niitä olisi pitänyt päästä testaamaan heti illalla. Tänä aamuna Okko sai sukset jalkaansa ihan lumella ja hommahan toimi heti! Hiihtäjä oli niin innokas, ettei halunnut odottaa ladulle asti. No, sujuihan tuo kävelytielläkin. Tällä kertaa mentiin vielä ilman sauvoja - tasapaino löytyi hienosti ilman niitäkin.

Okko got his first skis! He seems to enjoy the whole skiing thing.

iisi ja simppeli: 16


Lisää perhosia. Tämä Fimo-massasta tehty perhonen pääsi koristamaan pahvirasian kantta. Tein perhosen piparimuotilla ja kuvioin sen kaulimisvaiheessa sillä samaisella muovipitsiliinalla. Kuivumaan laitoin sen isomman piparimuotin sisälle, niin reunat kääntyivät ylöspäin.

lauantai 15. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 15

Nämä isommat lahjatägit ovat Tigerin valikoimista. Nekin saivat leimasimesta ja sopivan eleettömät, mutta hauskat pakettikortit olivat valmiina hetkessä.

perjantai 14. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 14


Epämieluisat joulupallot voi tuunailla uuteen uskoon servettilakan avulla. Itse käytin palloihin italialaista, englantilaista, sekä kiinalaista lehteä. Mutta voihan keinovalo!

torstai 13. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli:13


Valoisan ja ihanan Lucian kunniaksi joulukalenterissa on tänään tarjolla jotain herkempää. Olen monistanut tätä perhosideaa jo moneen paikkaan, mutta ne vaan ovat niin nättejä, että niitä on kiva liimailla vähän vaikka minne. Erityisen kauniita ne ovat minusta kolmiulotteisina, kuten tässä pienen lahjapaketin päällä. Kyllä paperileikkureista on moneksi, ne ovat itsellä käytetyimpiä askarteluvälineitä.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 12


Jos näpertely joulupöytään kiinnostaa, voi vaikka telkkaria katsoessa kierittää juuttinarua pahvirullapalan ympärille. Jos servettirenkaista ei ajattele tekevänsä pysyvää osaa joulupöytää, käy pohjaksi ihan talouspaperihylsyn palanenkin. Koristeeksi voi laittaa vaikka massasydämen tai jättää sen pois. Ja narunkin voi käyttää joulun jälkeen muualla.

tiistai 11. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 11


Okko painoi kangasvärillä töpötetyn kätensä kassin kylkeen. Kassia voi käyttää vaikka lahjapussina.

maanantai 10. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 10


Kokeilin tässä eräänä päivänä korkkimassaa. Toistan itseäni, sillä olen jo varmaan kymmenen vuoden ajan koristellut paketteja piparkakkumuottien avulla tekemilläni kuvioilla. Aiemmin käytin usein taikataikinaa ja viime vuosina olen kokeillut erilaisia kaupan massoja. Korkkimassa oli aika vinkeää kädessä, sellaista melko tarramaista. Se kuivui itsestään vuorokaudessa tai parissa. Lopputulos näyttää ihan ruisleivältä.

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Pupu Putuna rullaportaissa

Äitini kaiveli esille liudan vanhoja kirjojani kun kävimme viimeksi. Siellä oli Pupu Tupunaakin, josta tuli heti suosikki. Pupu Tupunan, tai siis Putunan, vierailu tavaratalossa on Okon mielestä vallan ihana ja muistan itsekin tykänneeni siitä lapsena. Se on muuten jännää, miten ne kirjan yksityiskohdat ovat porautuneet muistiin ja nyt kun kirjan avasi ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden, muistin tarkkaan, mitä ihanuuksia tavaratalon leluosastolla oli.

Alkuun katseltiin koko Tupuna-kirjaa, mutta nyt ollaan jumituttu rullaportaisiin. Okko tuntuu ihastuneen niihin niin kovasti, että nukkumaan mennessä riittää vaan, kun sanoo, että mennään katsomaan rullaportaita ja Okko on viivana sängyssään. No se ei takaa sitä, että nukahtaminen olisi aina ihan sujuvaa, mutta iltalukemisto on kunnossa. Okko selittää kuvasta tohkeissaan, miten pupu ei uskalla/saa mennä yksin portaisiin ja se muistetaan myös oikeissa rullaportaissa mennessä. Tänään tontun talolla Okko tosin väitti luhtiaitan portaitakin rullaportaiksi.

Kun valot jo sammutetaan iltaisella, eikä uni tulekaan heti, olen kertonut Okolle, minkälaista on InterCity-junassa, sekä näin joulukuussa on ollut hyvä muistuttaa aamulla odottavasta kalenterista. Arvelin Okkoa kiinnostavan eniten, että siellä junassa kulkee kahvikärry ja että siellä on liukumäki leikkitilassa. Siitä kahvista on tullut nyt InterCityä määrittelevä juttu ja Okko hihkaisee aina sen "InterCityssä kavvia" - kahvi on jopa liitetty nyt siihen junalauluun. Viimeksi paikallisjunassa mennessä yritimme Okkoa saada kysymään konnarilta kahvia. Heh, Okko ei langennut vanhempiensa hölmöilyyn. Myönnetään, onhan meillä vähän oudot jutut.

tontun talossa

Isimies otti tämän kuvan.
Kävimme tänään tontun talossa. Okko osasi odottaa reissua, sillä yritin motivoida häntä eilen nukkumaan kertomalla asiasta. Nukkumaanmeno tosin venyi, kenties jopa innostuneesta odotuksesta johtuen. Tontun talo sijaitsee paikallisen maatilapuodin pihapiirissä ja siellä se tonttukin istuskeli portailla. Kyseessä oli kyllä nukke, mutta Okko antoi sille niin paljon halipusuja, ettei olisi malttanut lähteä pois. Siinä tohinassa kävi vielä niin, että Okko satutti silmäkulmansa glögipisteen roskasankoon ja ikävä verinaarmuhan siitä tuli, mutta onneksi ei käynyt pahemmin.

Tämä viikko muuten oli ensimmäinen työviikkoni uudessa paikassa. Ihan mahtavaa olla taas niin sanotusti sorvin äärellä, vaikkei minusta vielä tällä viikolla olekaan ollut hyötyä kenellekään. Pidin alkuviikosta pienen presentaation itsestäni, jonka päätin sanoihin "I like engineers". Se se varmasti teki vaikutuksen.

Tein viime talvena päätöksen, etten enää palele työmatkoilla ja tälläkin viikolla olen pukenut toppahousut farkkujen päälle (ja päiväkodille päästyäni olen aina varmuuden vuoksi katsonut, että ne farkut todellakin tuli puettua sinne alle). Ihan mahtavat byysat, ne voi riisuakin ottamatta kenkiä pois. Onneksi en ole jakkupukuhommissa, sillä en tiedä, miten selviäisin matkasta niissä vermeissä tai toisaalta, miten selviäisin työpaikalle tyylikkäänä, jos sellaista vaadittaisiin. Nythän minua on vaivannut pipotukka, mutta minkäs teet. Ostin syksyllä ihanan Fjällrävenin takin Partioaitan avajaisista, myöhemmin hankin alle vielä kunnon fleecen ja eilen hankin sieltä kunnon karvareuhkan. Karva ei tosin ole aitoa, enkä haluaisikaan, mutta se on ihanan pehmeää. Okkokin ihastui hattuun ja isimies sai harmaan version pukinkonttiin.

PS: Ettepä arvaa, mikä vahinko minulle kävi perjantai-iltana. Hajotin iMacin lasin, siis pelkän lasin. Se oli lattialla muovin alla piilossa ja astuin vahingossa päälle. Kyllä, olen tunari (tai tonttu). Ja ei, en tiennyt sen olevan siellä, vaikka mies olikin sanonut aiemmin, että laittaa lasin sinne kovalevyn vaihdon yhteydessä. Että sellaista, haen uuden lasin alkuviikosta oikein ystävällisestä liikkeestä.Ystävällistä palvelua en sen sijaan saanut siitä huollosta, joka ainoana oli auki perjantai-iltana. Sanoivat vaan, että sun pitää olla varovaisempi. Ai jaa, no sehän auttaa!

Christmas is coming and we have proper winter in here! Luckily I'm also now well prepared as I have very good clothing for the colder climate. I started in a new job this week and I've been testing my new gear. Works very well. Oh and today we visited the elf's house. Very exciting.

iisi ja simppeli: 9


Joulukortin mukaan voi sujauttaa jonkun pienen lahjan tai kaksi. Itse olen tuunaillut näitä vanhoja palapelinpaloja jo aiemminkin ja liimannut niiden taakse magneetin. Tällä kertaa tein lisäksi nappimagneetteja. Palapelit olen ostanut kirpparilta ja napit ovat mummilan kirpparilta saatua kierrätystavaraa. Töpöttelin palapelit ihan vaan akryylimaalilla tasapäistä sivelliltä käyttäen ja pinnasta tuli varsin hyvä.

lauantai 8. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 8


Kurre pääsi kortiksi. Leikkasin oravan pahvista, vanerista hahmoa hyväksikäyttäen ja sivelin sen pintaan servettilakkaa ja italialaisen lehden sivua. Reikä ja metallirengas on laitettu sirkkapihdeillä, joilla saa hieman viimeistellympää ilmettä. Kurre toimii hyvin pakettikorttina, sillä toinen puoli on blanko.

perjantai 7. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 7


Sarjassamme helppoja pikkulahjoja: itse kuvioitu posliini. Hankin posliinikalvoa ja pari kupposta. Leikkasin kalvosta kuvioita paperileikkurilla ja liotin kuvioita hetken vedessä. Kuviosta irrotettiin taustapaperi ja kuvio paineltiin kupin pintaan. Päivän kuivatuksen jälkeen ne käytettiin vielä uunissa. Uunikäsittelyn jälkeen kuviot kestävät käsinpesua.

torstai 6. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 6


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Samalla kun tein sydämiä ensimmäisen luukun korttiin, käytin koko paketin Fimo-massaa. Massasta saa muun muassa kauniita kuusenkoristeita. Käyttämäni massa on itsestäänkuivuvaa ja kuivuttuaan erityisen kevyttä. Näidenkin kuvio on tehty kaulitsemalla muovisen pitsiliinan kanssa.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 5


Kävyt ovat sieviä sellaisenaan, mutta niihin saa uutta ilmettä kierittämällä niitä maalissa, jolloin sakaroiden kärjet saavat hienot dipit. Kävyt keräsimme Okon kanssa kesällä kummitädin mökiltä ja maali oli vuonna '99 pääsykokeisiin ostettua guassia. Hyvinhän tuo oli vielä nestemäisessä muodossa, kaikkien näiden vuosienkin jälkeen. Laitoin osaan kävyistä lankaa ja ne voi ripustaa kuuseen tai niitä voi kiinnittää paketteihinkin.

tiistai 4. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 4


Ekillä on pienet joulut. Sen kunniaksi Eki pääsi pop-up -korttiin. Tuollainen 3D-kortti on helppo tehdä. Leikkaat vain leveän viillon 90° kulmassa kortin taitteeseen, työnnän viillon sisäpuolelle ja liimaat syntyneeseen "telineeseen" vaikka leikkisän tontun kuvan, kuten itse tein. Ulkopuolelle voi sitten halutessaan laittaa jotain peittoa syntyneen reijän kohdalle.

maanantai 3. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 3


Leimasin blankolle keittiöliinalle kangasvärillä. Väri kiinnitettiin silittämällä nurjalta puolelta. Otan yhden liinan koekäyttöön vielä ennen kuin alan jakamaan näitä muille, sillä haluan varmistua värin pysyvyydestä (vaikkakin askarteluliikkeessä kerrottiin kangasvärin olevan se oikea tapa kuvioida näitä). Kokeilin myös mustan ja keltaisen yhdistelmää, mikä myös näytti oikein hauskalle. Keltainen sen sijaan ei toiminut yksin - se ei vaan erotu tarpeeksi.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

rokkikeikka


Olimme tänään kunnon rokkihenkeen Tavastialla. Ensin mentiin tiskille ja sitten salin puolelle paikkoja varaamaan. Okkoa vähän väsytti, kun päiväunet jäivät automatkan pituisiksi, mutta suurin osa konsertista meni kuitenkin hyvin, vaikkei tanssiminen Fröbelien tahtiin yllättäen oikein huvittanutkaan. Mutta voe elämä, setin loppupäässä Okon kärsivällisyys loppui ja huutoconcertto alkoi, kun olisi pitänyt pysyä paikoillaan. Encorea ei jääty sitten enää kuuntelemaan. Kotona Okko totesi, että oli kivaa, oli hyvä sutsisatsi ja että oli paljon ihmisiä.

iisi ja simppeli: 2


Leimailin tässä päivänä eräänä varsin innokkaasti. Sievää ja yksinkertaista. Nämä tägit ovat niin pikkuruisia, että niiden taakse mahtuu saajan nimi, mutta ei juurikaan muuta. Mukana tulleen kuminauhan kanssa ne saa pujotettua lahjojen ympärille, ihan kuten tein joulukalenterienkin kanssa.

lauantai 1. joulukuuta 2012

iisi ja simppeli: 1


Ensimmäisen luukun takaa paljastuu kortti. Tein samalla idealla joitain kortteja jo viime jouluna, mutta toteutus oli hieman erilainen. Tässä sydämeen on käytetty Fimo-massaa ja kortin reikiä varten on nyt olemassa erilliset sirkkapihdit. Nauha muuten on äitiyspakkauksen harsopaketin ympäriltä - sieltä se löytyi ompelulaatikosta lähes kolmen vuoden jälkeen. Kortin postikelpoisuudesta ei ole takeita, sillä sydän tuntuu melko hauraalta. Tein samalla kertaa myös kuusenkoristeita, joista myöhemmin lisää.