maanantai 30. joulukuuta 2013

keltaväri-ilmiö

Tuokin mamma taitaa olla pallovatsainen. Mösjöö taasen ei.
Puikkos-Jari haluaisi jo pihalle tositoimiin.
Hauska kortti löytyi laatikosta kun etsin Okon ensimmäisenä jouluna ostettuja koristeita.

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

höö vaan sullekin


Kummitäti oli hankkinut Okolle ihanan yöpuvun. Kylläpä kelpaisi äidillekin. Yöpuku on Höö-merkin ja olivat jopa ommelleet uuden kappaleen Okkoa varten, kun sopiva koko oli ollut lopussa.

Muuten, alkaa taas lomailu näkymään entiseen malliin: kello on joka aamu hieman enemmän, kun herätään. Tänään nukuttiin jo ysiin, mutta kai se tulee tarpeeseenkin.

Okko got these lovely pajamas as a Christmas present from his godmother. It's made by the Finnish brand Höö. By the way, I've noticed how we sleep a bit longer every morning as we've been on holiday for over a week now: this morning it was already 9 o'clock when we woke up. Well, I guess it's needed.

lauantai 28. joulukuuta 2013

Muumit sen tietävät


"Mitä sinä murjotat, typerä nainen?", sanoi Okko äidille, joka halusi kellahtaa sohvalle illan päätteeksi. Kun kysyin, mistä hän on moisen oppinut, ilmoitti pikkumies tyynesti, että Muumeista. No sieltähän sitä kaikenlaista.

PS: Arvatkaas, mitä meidän joulukoristeille kävi! Ripustin kaikenlaista samalla kun perheen miesväki koristeli kuusta ja kävelin samantien takaisin poistamaan kaiken ripustamani. No, kuusi on yksi iso koriste. Ja onhan pöydillä kynttilöitä - olisi tosin ilman jouluakin.

torstai 26. joulukuuta 2013

Tapsan ajelut

Pyöräilyä Tapanina! Ja aatonaattona nähtiin sateenkaari!

Tapsan askartelut


Okko tarvitsi tänään jotain luovaa tekemistä ja koska kaapista löytyy jouluaskarteluihin hankittuja aineksia, annoin hänelle Ikean tekstiilitussit ja pari rättiä. Teippasin rättiin taas kehykset ja Okko piirsi. Hienoja niistä tuli!

Okko decorated these kitchen rags today. I think they turned out lovely.
Kuusi kaunoinen haettiin viikko sitten. Tonttu möi hyvän kuusen.

tiistai 24. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 24


Hyvää joulua kaikille lukijoille! Nauttikaa vapaapäivistä ja viettäkää mukavia hetkiä läheistenne kanssa! Ja kiitos kun olette jaksaneet seurata Pikku-Okon joulukalenteria!

Merry Christmas to all readers!

maanantai 23. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 23


Päiväkodin paketit valmistuivat juuri ennen joulujuhlaa. Kääröt on leikattu postin pakkauspaperista ja pitkä sivu on kiinnitetty paperiliimalla. Päälle leimasin samaisella leimasimella, jolla tein joulukortitkin ja päät taittelin ja reijitin. Pakettinauha on kiinnitetty nurjalta puolelta paperiliimalla.

Sisälle pakettiin laitoin Finlaysonin Oma perhe -keittiöpyyhkeen, italialaista maustesekoitetta Stockan joulukaupasta, sekä samaisilla kuusilla koristellun joulukortin. Joulukortin kuuset tosin tein valkoisella. Vinkki vitonen sotkijoille: tee pieni riskianalyysi ennen aloitusta ja mieti, missä vaiheessa todennäköisin sotku syntyy. Minulla se on tuo leimaaminen; ihan vaan muutama joulukorttikin meni hylkyyn, kun harmillisesti onnistun hyvin usein sotkemaan sitä mustetta myös leimasimen kuva-alueen ulkopuolelle ja sitten painoin kuusien ympärille rumat reunukset. Ei kannata jättää sitä todennäköisintä sotkuvaihetta viimeiseksi - jos pitää tehdä uusiksi, ei harmita niin paljon, kun koko työ ei ollut vielä valmis.

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 22


Kuuseenkin ehtii vielä tehdä viime hetken koristeita. Tein talon jätekartongista viivotinta, kynää ja paperiveitseä käyttäen. Talo on kyhätty kolmesta palasta: yhdestä suorakaiteesta, josta tuli ikkunaseinät, yhdestä päätykolmiot sisältävästä palasta ja yhdestä hieman leveämmästä, josta tuli katto. Seinäpalat liimattiin päällekäin 90° kulmaan toisistaan ja seinät taiteltiin pystyyn.

Koska liimasin talon kasaan nurkkapaloilla, pääsee tuuli tuivertamaan ehkä jopa enemmän, kuin siinä hankolaisessa villassa, jossa isimiehen kanssa romanttisesti yövyimme (ja palelimme) myrskyisänä elokuun yönä vuonna 2008. Mutta ei se ole niin tarkkaa niiden koristetalon nurkkien kanssa, ei tunnelmavalaistuksessa näy.

lauantai 21. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 21


Kirjaston poistokärrystä saatu Kansanvalistus- ja kirjastolehti -kirja vuodelta 1936 muutti muotoaan pallokoristeen lisäksi myös lahjapakkaukseksi. Ompelukone raksutti ohutta vanhaa paperia nätisti ja pussin olisi voinut ommella kiinnikin, mutta tällä kertaa käytin sulkemiseen sievää haaraniittiä. Lopuksi koristelin pussukan kuusileimasimella.

perjantai 20. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 20


Kun Okko käytti ensimmäisen kerran söpö-sanaa, muotoutui se uudelleen pösöksi. Ja koska minä olen niitä äitejä, jotka tuputtavat muillekin oman lapsensa tekemisiä, on minun kerrottava täälläkin, että sekös vasta oli söpöä. Niin söpöä, että siitä on muodostunut meillä perheen sisällä jo käsite; super-söpö on pösö.

Viime hetken pikkulahja syntyy puuhelmistä kirjainleimasimia hyväksikäyttäen. Omassa setissäni ö:n pilkut ovat erillisessä leimasimessa, joten ööt näyttävät vähän rumilta, mutta onhan niitä settejä saatavilla myös skandikirjaimilla. Helmistä voi tehdä vaikka rannekorun tai sen vaunulelun, joka on tullut tässä jo aiemminkin esille.

torstai 19. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 19


Jos nurkassa lojuu ylimääräisiä posliiniastioita, voi niitä tuunata asiaan erityisesti kehitetyllä kalvolla. Kalvoa minulla oli jäänyt viime joulusta ja hyvä niin, sillä äidille tehty kuppi oli mennyt rikki ja tein hänelle uuden, tosin tällä kertaa Teema-mukista, kun ne ovat varmasti kestäviä.

Tähän lautaseen tein kuviot tavallisella reijittimellä. Kaadoin kaikki pienet pylpyrät vesiastiaan ja odotin hetken. Kun taustapaperit irtosivat, painelin värikalvon palaset lautaselle. Kuivattelun jälkeen laitoin lautasen uuniin 180°C lämpöön puoleksi tunniksi, jolloin astia kestää käsinpesua.

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 18


Lisää heijastimia. Torttu-kukka taipuu myös rintarossiksi, kun sen tekee silitettävästä heijastinkalvosta. Kalvoa saa ainakin askartelukaupoista, kuten myös neulamekanismia tuon kötöstyksen taakse. Jätin nyt kalvon tärkeimmän ominaisuuden käyttämättä - sen silitettävyyden. Kokeilen sitä myöhemmin, sillä kalvoa jäi kyllä.

tiistai 17. joulukuuta 2013

keski-ikäiset


Meistä on tainnut isimiehen kanssa tulla keski-ikäisiä, kun halusimme hankkia sähkökynttelikön. Tuollainen hieman Aarikkaan viittaava versio löytyi lauantaina. Toinen joulukukka, joka on vielä ilman suojaruukkuakin, löytyi puolestaan tänään, kun odottelin junaa sokerirasituksesta tullessa. Kas kun sitä todellakin ollaan niin keski-ikäisiä, että ihan iän puolestakin jo laittavat sokerirasitukseen. Hieman pelkäsin testiä etukäteen, sillä Okkoa odottaessa siitä tuli hirveän huono olo, mutta nyt se menikin varsin kivuttomasti - mitä nyt harmitti odotustilan huono lehtivalikoima (ei sisustuslehtiä, vaan jotain teinitytöille suunnattuja diipadaapoja ja sehän ei meille keski-ikäisille, 34-vuotiaille, sovi). Onneksi Okkoa odottaessa testissä ei ilmennyt mitään ja toivon kovasti, ettei nytkään.

Sen verran tässä nyt kuitenkin ollaan raihnaisia, että olen sairaslomalla. En sen kokeen takia, vaan flunssan. En tajunnutkaan, että minulla olisi poskiontelotulehdus. Soitin eilen työterkkarille kysyäkseni neuvoa ja terkkari passitti lääkäriin. Olin ilmeisesti niin säälittävän näköinen ja kuuloinen eilen lääkärissä käydessäni, että vakaasti suosittelivat minulle kotioloja kolmen päivän ajan. Okkokin totesi aamulla, että "äiti ei osaa puhua", kun pihisin heippoja terveyskeskukselle lähtiessä. Kaikenlaista sitä.

joulukalenteri: 17


Lahjatägejä voi koristella myös Fimo-massasta tehdyillä kuvioilla. Tämä kuvio oli jäänyt viime joululta. Koristelin massaa tuolloin muovisen pitsiliinan avulla.

maanantai 16. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 16


Puuhelmistä saa tehtyä kauniita ja yksinkertaisia koristeita joulukuuseen - ja se kuusikin haetaan jo tällä viikolla. Tein nauhan päähän pari solmua päällekäin, jolloin mytystä tuli tarpeeksi suuri ja kiskaisin mytyn alimman pallon sisälle, jolloin mitään erillistä stopparia ei tarvita.

PS: Myöhemminhän noista helmistä voisi tehdä vaikka Aarikka-henkisen vaunulelun.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 15


Muistatteko ala-asteajoilta harkot, joita taiteltiin koristeiksi? Tai no en ole yhtään varma, kutsutaanko näitä todellakin harkoiksi. Kyseessä on siis kahdesta samankokoisesta suikaleesta taiteltu yksilö, jossa suikaleet asetellaan 90° kulmaan toisistaan ja aletaan taittelemaan vuoronperään. Tein sillä tekniikalla nyt heijastimen. Hankin heijastinnauhaa askarteluliikkeestä ja kiinnitin valmiin tuotoksen muutamalla pistolla avainnauhan koukkuun. Niitä koukkuja minulla on entisen työpaikkani peruilta - siellä kun organisaatiot vaihtuivat tiuhaan, jaettiin uusia avainnauhojakin usein. Leikkelin niistä koukut talteen ja jätin vain yhden avainnauhan muistuttamaan menneistä.

lauantai 14. joulukuuta 2013

junaretki

Tänään käytiin junaretkellä tervehtimässä joulupukkia. Nyt pukki ei enää ollutkaan liian jännittävä.

joulukalenteri: 14


Lahjat voi merkata myös valokuvilla, vaikkapa tuollaisella tulostetulla postimerkillä. Vanhanaikaiset postimerkin reunat saa tehtyä kuviosaksilla ja pakettinarun päät voi kiinnittää sinettilakalla. En vaan osannut sulattaa sitä oikein ja lakkaa oli vaikea saada kunnolla juoksevaksi tulitikkua toisessa ja lakkapötköä toisessa kädessä pidellen, joten punainen sinettikin on tuollainen mustanpuhuva puolikas.

perjantai 13. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 13


Köyhän miehen Artichoke syntyy liimaamalla vanhasta kirjasta leikattuja ympyröitä styrox-pallon päälle. Ripustusnauhan saa kiinnitettyä kätevästi littanapäisellä nuppineulalla.

torstai 12. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 12


Torttua paketin päälle. Kuten sanottua, punainen ja valkoinen ovat joulun lempivärit ja yksinkertaisuus on valttia myös jouluna. Liimasin kaksi neliötä päällekäin ja leikkasin kulmat kuin torttuja tehdessä. Vinkki vitonen sakaroiden liimaamiseen: pääset helpolla liiman kuivumisen odottelun suhteen, kun viet liimatun tähden jääkaapin oveen ja laitat keskelle pienen magneetin. Siellä kukka-torttu saa kuivua rauhassa ja sakarat pysyvät kiinni.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 11Jää kiehtoo. Tein taas kokeiluja ilmapalloilla, tällaisia jääkuulia. Yritin tehdä näitä jo viikonloppuna mummilassa, mutta pallot hautautuivat lumeen ja lumi toimi liian hyvänä eristeenä pitäen pallot sulina. Tein näitä nyt parvekkeella. Jäähän sekoittui pari tippaa punajuurien lientä, joka oli ensin menossa jäädytykseen kakkuvuoassa. Olipa vaan onni, että huomasin kakkuvuoan vuotavan, ennen kuin jätin sen yöksi parvekkeelle.

Näistä muuten voisi tehdä myös narullisia versioita, jolloin ne voisi ripustaa vaikka pihakuuseen. Pallot ovat silloin vain erittäin herkkiä halkeamaan. Kun täytät palloa, katso, että pallossa ei ole ilmaa, sillä muuten vesi suihkuaa sieltä ihan valtoimenaan.

tiistai 10. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 10


Fimo Air -massa on kivaa, kun se kuivuukin niin nopeasti ja ilman uunia. Tein lahjatägejä leimaamalla. Minulla vaan on asiaan hieman huonosti sopivat leimasimet ja kirjainten reunatkin painuivat siinä mukana. Muuten, vinkki vitonen siistin reijän tekemiseen: käytä mehupilliä, niin ylimääräinen massa menee sen sisälle. Itse käytin pillimehun pilliä, sillä se on sopivan ohut.

maanantai 9. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 9


Minä se niin tykkään näistä tiskiräteistä. Syksyllä painoin niihin kuvioita omenoilla ja viime jouluna leimasimilla. Nyt tein vähän graafisempaa. Teippasin rättiin kuvion ja töpötin sienellä. Sopisi lahjaksi vaikka jollekin mustavalkoisen ystävälle, kuten sopisi tuo tiskiharjakin.

PS: Tuo Caffin Kaweri-kahvi on muuten herkullista. Eihän sillä ole mitään tekemistä tuon rätin kanssa, mutta se nyt sopi niin kivasti väreihin.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

lumiloma


Meillä oli ihana viikonloppu ja lunta mielin määrin! Ensin pari päivää toisessa mummilassa ja sen jälkeen isolla porukalla Tahkolla toisen mummin synttäreitä juhlimassa. Ihan mahtava viikonloppu, joka oli kyllä kaiken autossa istumisen arvoinen. Okkokin jaksoi hienosti, vaikka paluumatka tänään Tahkolta kesti peräti kuusi ja puoli tuntia! Ja eilen illalla Okko jaksoi illallisella kahden ja puolen tunnin istumisen - mitä nyt meinasi välillä pöytään nukahtaa. No eipä sillä, sammuihan se Okko itsenäisyyspäivän kynttiläkeikallakin pulkkaan.

We had such a wonderful weekend! It was the independence day on Friday and so the weekend was longer. We went to spend time with our families; first with my mother and then with my husband's family. The weekend really was worth of all that sitting in a car.

joulukalenteri: 8


Ostin postista ison rullan pakkauspaperia (12m alle 4€) ja aion paketoida sillä suurimman osan lahjoista. Lahjoja koristellaan muun muassa tuollaisella viirinauhalla. Tuo punavalkoinen viritelmä on erittäin helppo tehdä, kun vaan omistaa kuvioleikkurin. Omani alkaa olla historiaa; ohuempien papereiden leikkaaminen ei onnistu enää, vaan leikkuri rikkoo paperit.

lauantai 7. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 7


Iloa [joulu]siivoukseen, hyvät lukijat! Tämä ei ole maksettu mainos, vaan kerron ihan omasta ilostani. Kanssabloggarilta bongattu tuote on loistava! Itse halusin kiillottaa ne muutamat hopeaesineet, joita meillä on - muun muassa Okon ja isimiehen kummilusikat, sekä saada kylppäriin hohtoa. Voitteko kuvitella, hinkkasin samalla myrkyttömällä aineella hopeat hetkessä kiiltäviksi, sain valkoiset laattasaumat valkoisiksi ja irrotin kalkkitahrat suihkuseinästä, sekä saunan lasiovesta! Ihana tökötti.

Itse olen kautta aikojen optimoinut muun muassa suihkunurkkauksen siivousta hinkuttamalla kaakeleita ja saumoja suihkussa ollessani (no, suihkuttelu toki venyy siinä puuhassa). Aiemmin olen käyttänyt muun muassa Magic eraseria, mutta tästä tuli uusi suosikki. Kunhan muistaa sitten lopuksi huuhdella lattian hyvin.

perjantai 6. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 6


Kokeilin kuvansiirtoa myös valokuvilla. Muokkasin ja printtasin pari talvista kuvaa, sekä yhden vanhan mustavalkokuvan. Tällaiseen valkovoittoiseen lumikuvaan sopisi kyllä tietysti paremmin valkoinen pohja, mutta ihan hauska tuokin on.

torstai 5. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 5


Oho, sienimetsässä alkoi satamaan lunta ja hyvät vahverot jäivät maahan. Tein sienet Fimo Air -massasta ja laitoin sisälle tukijalan ohuesta rautalangasta. Nämä pääsivät rasian kanteen ja toinen satsi odottaa vielä käyttöä.

PS: Tänään iltapäivällä lähdetään mummilareissulle Savon suuntaan! Pulkkakin pakataan mukaan.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 4


Minulla on liuta äitini lapsena keräämiä Pauligin kahvikortteja - niitä sellaisia, joissa on kuvattu ajoneuvoja. Lisäksi kaapissa on iso pullo Art Mediumia, jonka kerran tuotatin isimiehellä kiireellisenä - ja unohdin sen kaappiin. Olin halunnut kokeilla kuvansiirtoa jo pitkään ja nyt päätin kokeilla. Koska myös noita vanerinpaloja löytyy paljon, ei haittaa tehdä vähän harjoituskappaleita.

Skannasin parit kahvikortit ja muokkasin niitä Photarilla muotoillen reunoja ja karsien jotain tekstejä pois. Lopuksi tein kuvasta peilikuvan ja tulostin lasertulostimella. Leikkasin kuvan reunoja myöten ja sivelin pintaan runsaasti Art Mediumia ja painoin vanerin pintaan kuvapuoli alaspäin. Odotin, että kuva on kuivunut ja kastelin pinnan suihkepullolla. Ja sitten hiersin ja hiersin ja kastelin uudelleen ja hiersin. Kuten näkyy, hiertäminen on se vaikea vaihe. Paperia on melko hankalaa saada kokonaan pois ja palojakin saattaa irrota, mutta lopputulos on ihan hauska. Nämä ovat nyt tällaisia vanerisia postikortteja. Samaa tököttiä voi muuten käyttää myös kankaalle. Pitääkin kokeilla.

tiistai 3. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 3


Perunasta saa tehtyä oivia leimasimia, vaikka lahjapaperin koristeluun. Rasti on tehty ihan vapaasti veitsellä ja pisaran tekemiseen käytin minikokoista piparimuottia.

maanantai 2. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 2


Olen tykästynyt yksinkertaisiin joulukukkiin ja vaikka Okko kuinka yritti ehdottaa kukkivaa kukkaa, nappasin tämän havun mukaani huimaan 2,5€ hintaan. Askartelin puuhun palloja, ihan Okon iloksi. Koska näillä havuilla on yleensä ollut paha tapa hapsottaa hieman, olen ennenkin muotoillut niitä mustalla ompelulangalla ja tällä kertaa pujottelin lankaan pieniä massapalloja ompeluneulaa hyväksi käyttäen. Pieni joulupuu oli hetkessä valmis.

PS: Voi olla, että lapsikin saa vielä valita sen kukkivan joulukukan, kun hän niin kovasti sellaista halusi.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

joulukalenteri: 1


Kalenterin ensimmäisestä luukusta pongahtavat kettuset. Jääkaapin oveen majoittuneet hahmot saivat taaksensa magneetit ja niitä voi sujauttaa menemään joulukortin mukana. Ohjeita Hama-hahmoihin löytyy paljon esim. Pinterestistä. Nämä olivat ensimmäiset tekemäni - ihan hauskaa puuhaa.